Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

”Jag blev lycklig när jag slutade ta mig själv på stort allvar”

25 feb, 2024 
Fanny Widman
Att frigöra sig från samhällets krav är svårt. Men Fanny lyckades, utan att ens själv märka det. Plötsligt bara insåg hon att hon såg världen och sig själv med nya ögon. Hemligheten var att rikta fokus utåt istället för inåt – och skita lite mer i vad man borde göra och vad andra tycker.
Annons

I nästan hela sitt liv har Fanny Widman, 34, levt efter, och värderat sig själv utifrån andras mallar. Det började redan i tonåren, då känslan av att aldrig kunna leva upp till samhällets krav ledde till ett självhat som gav sig uttryck i ätstörningar, självskadebeteende och till slut, suicidförsök.

När hon väl tog sig ur den allra mörkaste fasen ersattes det destruktiva beteendet snabbt med ett annat. För att hålla ångesten och rädslan för misslyckanden stången blev hon istället perfektionist.

7 tips för att hantera perfektionism och prestationsångestBrand logo
7 tips för att hantera perfektionism och prestationsångest

Det var dessutom mer socialt accepterat och lättare att dölja sig bakom. Ett spel hon spelade framgångsrikt i många år.

– Folk i min omgivning – och också jag själv – trodde att jag mådde bra. För jag var en högpresterande individ. Jag var populär och gjorde allt det som var ”rätt”. Men jag byggde inte min självkänsla från mig själv. Jag sökte ständigt bekräftelse från andra.

Annons

Startade en podd

Som den karriärist hon var började hon brinna för de orättvisa villkoren för kvinnor. De högre kraven, de längre vägarna och de osynliga barriärerna. I frustrationen startade hon podden Fannys förebilder, där många av Sveriges mest framgångsrika karriärskvinnor delat med sig av sina erfarenheter, viktiga vägval och framför allt, hur man tillsammans gör skillnad.

Det förändrade allt – utan hon riktigt förstod det själv. Inte förrän hon en dag satt i ett samtal med en affärskontakt som konstaterade att hon hade både bra självkänsla och bra självförtroende. En ganska ovanlig kombo – och ett gott kvitto på att man är en människa som är trygg i sig själv.

– Jag blev ganska ställd och bara ”Vänta nu. Hur ser andra människor mig egentligen? Och vad har jag själv för bild av mig själv?” Jag började analysera det och insåg att jag genom att vända blicken utåt och lyssna till andra hade vidgat mina perspektiv och skiftat fokus. Det var den största förändringen.

Skitsamma-filosofin
I boken, som ges ut av Mondial förlag, får du många fler tips på saker du borde tänka ”skitsamma” om, och hur du gör det.

– Det fick mig att förstå att det inte är jag som individ som behöver bli bättre. Utan att jag lever i en värld som ständigt påminner oss om att vi inte är bra som vi är och hur vi kan bli lite bättre. Den världen vill jag ju förändra. Då fick jag ett högre syfte och slutade tänka på mig själv. Då började jag också utveckla mig själv på något sätt.

Annons

Fanny samlade sina insikter i en bok – och döpte den helt enkelt till Skitsammafilosofin. För när du skiter i omvärldens krav, och accepterar dig själv för den du är, kan du lättare komma till din fulla rätt och lägga energi på det som är viktigt på riktigt för dig. När du är mer grundad i dina val är det också lättare att skita i vad folk tycker om dem. En god spiral som kommer hjälpa dig att ta död på din inre perfektionist.

Testa skitsamma-filosofin

1. Inse att människor kommer döma dig oavsett vad du gör

Även om du gör allt ”rätt” så kommer det vara fel för någon annan. Så då kan du lika gärna skita i vad folk tycker. Bejaka din livslust!

2. Lyssna mer och prata mindre

När vi vidgar våra perspektiv blir det lättare att se andra vägar.

3. Fundera på om normerna verkligen passar dig

När vi gör allt utifrån andras perspektiv blir vi olyckliga. Vad mår du bra av, vad är din dröm?

4. Släpp kränktheten och prestigen

Allt handlar ju inte om dig. Ju mer du tänker ”skitsamma” desto mindre kränkt kommer du att bli.

5. Våga misslyckas ibland – försök skratta åt när det går åt skogen

Och kom ihåg att ingen lyckas uppnå allt vi förväntas göra. De flesta av oss har faktiskt inte en aning om vad vi håller på med.

En människa som är autentisk och inte tar sig själv på så stort allvar är mycket enklare och trevligare att omge sig med, påminner Fanny.

Annons