Snabblagade matlådor – 5 goda recept på plåtmat

23 sep, 2024
kycklingplåt samt kvinna som gör matlåda
I vardagen vill man att matlagningen ska gå fort, och helst ge ett flertal matlådor till veckan. Här är förslag på snabblagade, goda och nyttiga recept som passar perfekt till matlåda – och dietistens favoriter för snabbmat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En nyckel när det kommer till snabblagade lunchlådor är bra planering och förberedelser, exempelvis att laga stora mängder mat samtidigt inför veckan, till exempel på söndagen. Där är det bara att pussla ihop de olika grundingredienserna, och sedan komplettera lite för att variera smakerna.

Men ibland finns inte tiden.

Hel- och halv-fabrikat kan vara bra val

Då kan hel- eller halvfabrikat vara en lösning. Som faktiskt heller inte alls behöver bli särskilt onyttig, säger Johanna Andersson, känd från bloggen och instagramkontot Dietistens val.

Det finns nämligen många aspekter som gör att det inte generellt går att säga att denna typ av mat är sämre eller mindre näringsrik än mat lagat från grunden.

Här får du mest nyttigt för pengarnaBrand logo
Här får du mest nyttigt för pengarna

"Att vi använder färdig tomatsås på burk möjliggör helt plötsligt 400 g grönsaker rakt in på grönsakskontot. Att vi väljer det färdigbakade fullkornsbrödet till frukostmackan bidrar med viktigt fullkorn och att vi väljer den färdigpanerade fisken gör kanske att fisken (som bidrar med många nyttigheter som jod och selen) hamnar på tallriken över huvud taget", påminner de på sin blogg på MåBra.

Annons

Dietistens bästa tipsen för snabb och nyttig mat

– Krossade tomater, frysta grönsaker ( bara att lägga på den färdiga maten och fungerar också som kylklamp), bönor på tetra och lite nötter/frön för extra krisp, näring och mättnad, är mina bästa tips säger Johanna Andersson.

Här hittar du massor av recept med bönor!

Plåtmat – 5 goda recept

Ett annat tips för att få det snabblagat är att göra plåtmat. Skjuts in i ugnen – allt är klart samtidigt, sköter sig själv och är dessutom lättdiskat! Här hittar du några bra recept att inspireras av.

Lammfärsbiffar med sötpotatis och fetaost

Ugnsstekt kyckling med rotfrukter

Annons
kyckling med rotfrukter

Kyckling med grönkål och getost

kyckling med grönkål

Lax med rostade rödbetor och palsternacka

Annons
lax med rotfrukter

Halloumipytt med broccoli och potatis

halloumipytt
Annons